Publications > Media Statements

IDEAS mengecam peningkatan sekatan kebebasan media di Malaysia

Kuala Lumpur, 5 Ogos 2020 Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) mengecam peningkatan sekatan kebebasan media di Malaysia.

IDEAS berpendapat serbuan-serbuan ke atas pejabat al-Jazeera biro Kuala Lumpur serta rampasan peralatan, dan ke atas pejabat-pejabat milik Astro dan Unifi TV yang dilaporkan pada 4 Ogos 2020 sebagai satu langkah berkemungkinan menghantar isyarat kepada organisasi-organisasi media yang lain bahawa pelaporan bebas mereka tidak dialu-alukan oleh pentadbiran.

“Pihak media berfungsi sebagai pengantara kritikal yang menghubungkan rakyat dengan kerajaan dan penting dalam proses menjayakan satu kerajaan yang terbuka. Tanpa media yang terbuka, potensi untuk kerajaan yang bertanggungjawab, inklusif dan responsif akan menjadi lemah dengan ketara”, kata Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, Tricia Yeoh.

“Menegakkan hak-hak media dan memastikan keselamatan para wartawan merupakan asas kepada satu kerajaan yang terbuka. Jika pihak kerajaan serius dalam kemahuan untuk meningkatkan kepercayaan orang ramai, kerajaan perlu menunjukkan mereka menyokong hak untuk mendapatkan maklumat. Hanya melalui satu persekitaran media yang terbuka dan bebas para wartawan dapat melaporkan isu-isu yang boleh meningkatkan penglibatan awam, ketelusan dan kebertanggungjawaban”, kata Tricia.

– – – Tamat – – –

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Tricia Yeoh, (tel) 03-2070 8881, (emel) tricia@ideas.org.my

2020-08-13T10:49:28+08:00 13th August 2020|Media Statements|Comments Off on IDEAS mengecam peningkatan sekatan kebebasan media di Malaysia